Adatbázisok

Témakör :
Böngészés:
0-9abcdefghijklmnopqrstuvwxyz
Keresés:
multidiszciplináris
E
Bezár

Academic Search Complete (EBSCOhost)

Hozzáférés: a könyvtár honlapjáról vagy http://search.epnet.com

Az adatbázis jellege: multidiszciplináris

Az EBSCO adatbázisok tagja. Tudományos, multidiszciplináris, teljes szövegű adatbázis, elsősorban felsőoktatási-kutatási intézmények részére. Ez a folyóirat-gyűjtemény a legkülönfélébb tudományterületeket fedi le: humán és társadalomtudományok, oktatás, informatika, fizika, kémia, orvostudomány stb.

 • Az adatbázisban összesen 11.900 folyóirat cikkeinek referátumai és indexe található meg

 • Ebből a teljes szövegű folyóiratok száma 7.900

 • A lektorált teljes szövegű folyóiratok száma 6.800

 • A folyóiratok feldolgozottsága 1887-ig megy vissza.

 • Keresési tanácsok: többféle módon lehet keresni az adatbázisban.

  Lehet böngészni az elérhető folyóiratok listáját (Publications), de ha tudjuk a folyóirat címét (vagy annak egy részletét), akkor a kereső mezőbe ezt beírva gyorsabban eljuthatunk a kívánt folyóirat linkjéhez.

  Emellett, lehet egy adott témában cikkeket is keresni, ha a Keyword funkciót használjuk. Ugyanezt a funkciót kell használni, ha a cikk írója szerinti keresést szeretnénk végrehajtani. Bonyolult keresést akkor tudunk végezni, ha a képernyő felső harmadán elhelyezkedő kék fülben található Advanced Seach linkre kattintunk.
  A találati listából a számunkra megfelelő rekordokat mappába (Folder) összegyűjthetjük (az összes rekord vagy egyes rekordok kijelölésével (Add), végül kinyomtathatjuk, e-mail-ben elküldhetjük vagy lementhetjük. A mappánk egészen a kilépésig őrzi a kiválasztott rekordokat, akkor is, ha közben adatbázist váltunk.
  Böngészhetünk az indexelt mezőkben (Indexes) (pl. szerző, ISBN, dokumentumtípus) vagy a tárgyszó-rendszerben (Subject Terms), ahonnan az adatbázis átvezet a találatokhoz (kijelöljük a kívánt tárgyszót + Add).

  Teljes szöveggel csak azok a cikkek érhetők el, amelyek címe mellett egy zöld pipa található, az EBSCO a teljes szöveget a folyóirat kiadója által fenntartott Weblapról biztosítja, így ezek formátuma cikkenként eltérő lehet.
  Bármikor visszatérhetünk az EBSCO adatbázisok listájához és kereshetünk másik adatbázisban vagy akár többen is egyszerre (Choose Databases).

  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenséhez:  Köpösdi Zsuzsa koposdi@lib.unideb.hu 61916
  [ Bezár ]
  informatika
  E
  Bezár

  ACM digital library

  (Assosiation for Computing Machinery)

  Hozzáférés: a cikkek teljes szövege elérhető a Debreceni Egyetem felhasználói számára a http://www.acm.org/dl címen.

  Az adatbázis jellege: bibliográfiai és teljes szöveges adatbázis

  Az adatbázis tartalma: az adatbázisban a következő témákkal kapcsolatos folyóiratokra kereshetünk: mesterséges intelligencia, számítógép hálózatok, számítógép-programozás, programozási nyelvek, számítógépes grafika, számítógépes szimuláció, szoftverfejlesztés, ember . számítógép kölcsönhatás.

  Keresési tanácsok:

  Böngészhetünk folyóiratokra, magazinokra, beszámolókra, kongresszusokra, hírlevelekre, valamint a tagszervezetek publikációira. A böngésző lehetőséget nyújt speciális témákra való keresésre is.
  Saját ACM Web Account segítségével egyéni, személyre szabott szolgáltatásokat is igénybe vehetünk. Az OCRS menüpontot választva a kritikai folyóiratokat érhetjük el a számítástechnikai irodalomból.
  Az adatbázisban való keresést a beépített súgón (Search Help/Tips) kívül más eszközök is segítik: tájékoztató az adatbázisról, a tagszervezetekről, használat feltételei, FAQ (gyakran ismételt kérdések).

  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenséhez:

  Koltay Klára kkoltay@lib.unideb.hu 61924
  [ Bezár ]
  jogtudomány
  Free
  Bezár

  Kérdések és válaszok adózással kapcsolatban.

  [ Bezár ]
  Bezár

  Akadémiai folyóirat-gyűjtemény
   

  Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágban biztosítanak lehetőséget tudósaink számára legfrissebb eredményeik publikálására, a nukleáris kémiától a mikrobiológián át a nyelvtudományig. Az Akadémiai Kiadó közel ötven tudományos folyóiratából 33-nak a Magyar Tudományos Akadémia az alapítója, főszerkesztői magyar akadémikusok, szerkesztőbizottsági tagjai többségükben magyarok.

  Az EISZ felhasználói számára jelenleg kb. 50 folyóirat érhető el ingyenesen, 1999-ig visszamenőleg. A cikkek kutathatóak szerző, cím és absztrakt szerint, és a teljes nyomdaival megegyező tartalom (fulltext) letölthető pdf formában. Az új folyóiratfüzetek már hetekkel a nyomdai megjelenés előtt elérhetőek online formában.

  [ Bezár ]
  orvostudomány, pszichológia, orvosi e-könyv gyűjtemény
  E
  Bezár

  Akadémiai Kiadó orvosi folyóiratcsomag

  Hozzáférés: http://www.akademiai.com

  Az adatbázis tartalma: Az Akadémiai Kiadó csomagjában az Orvosi Hetilap mellett elérhető további három kurrens és hat archív (megszűnt) orvostudományi folyóirat teljes szövege, valamint a Napivizit Orvosi Tudástár Alkalmazás (NOTA), amely orvosi keresőfelületként segíti a szakterületen való tájékozódást.

  Elérhető címek listája: http://akademiai.hu/info/eisz_orvosi_folyoiratok

  [ Bezár ]
  Bezár

  Az Akadémiai Kiadó szótárai
   

  Hozzáférés: az EISZ-en keresztül a http://eisz.szotar.org/ címen (jogosult IP-címekről).
  Az adatbázis jellege: elektronikus szótár

  Az adatbázis tartalma: a szolgáltatás az Akadémiai Kiadó klasszikus nagyszótárait tartalmazza. Jelenleg az Angol-magyar, Magyar-angol, Német-magyar, Magyar-német, Magyar-francia, Francia-magyar nagyszótárt kínálja, amelyek már a 2000. évre felújított szóanyagot tartalmazzák. Ezen túl az Idegen szavak és kifejezések szótárát, az Új magyar irodalmi lexikont, és a Környezetvédelmi lexikont is tartalmazza. Egyidejűleg több szótárban is kereshetünk, és a találatok a nyomtatott kiadvánnyal megegyező adattartalommal jelennek meg.

  Keresési tanácsok:

  Egyszerű keresés: címszóra történő kereséshez a képernyő jobb felső sarkában található szövegmezőbe írja be a keresett kifejezést, majd üssön az ENTER vagy kattintson a "Címszó" feliratú gombra. Szócikkeken belüli kereséshez kattintson a "Szövegben" feliratú gombra. Karaktert behelyettesíteni a ´?´ karakter beírásával lehet. Szótöredékeket a ´*´ karakter használatával lehet megadni.

  Összetett keresés: indításkor a képernyő bal oldalán egy keresőlapot találunk. Itt elmenthetjük eddigi kereséseinket (ezekre később hivatkozva automatikusan listázódnak a megfelelő szócikkek), illetve a keresőlapok használatával specifikusan kereshetünk.

  Szótárválasztás: a műveletek gyorsításához lehetőség van a keresést szótárakra is szűkíteni. Ehhez a szótárválasztás ikonra kell kattintanunk, mely megjeleníti a szereplő szótárak listáját. Ezen az űrlapon állíthatjuk be, hogy mely szótárak vegyenek részt a keresésben. Egy szótár aktivitását a szótár neve mellett található jelölőnégyzetre kattintva változtathatjuk meg. Fontos, hogy minden változtatás után a "Mentés" gombra kell kattintanunk.

  A felső ikonsorban található keresési segédlet menüpontnál sok keresési tippet találhatunk.

  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenseihez:


   

  Fábryné Márkus Ágnes amarkus@lib.unideb.hu 61913
  Juha Enikő ejuha@lib.unideb.hu 22187
  Köpösdi Zsuzsa koposdi@lib.unideb.hu 61916
  [ Bezár ]
  Bezár

  Az Alkotmánybíróság és tagjainak bemutatása mellett fellelhetők az Alkotmánybíróság által kiadott határozatok, a Magyar Köztársaság Alkotmányával kapcsolatos jogszabályok és az indítványok beadásának módszerei.

  [ Bezár ]
  bölcsészettudományi e-folyóirat gyűjtemény, társadalomtudományok, közművelődés, multidiszciplináris, történettudomány
  E
  Bezár

  Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) az egyik legnagyobb magyar nyelvű folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely a teljesség igényével teljes szöveggel hozzáférhetővé teszi több száz szakfolyóirat, közlöny, akadémiai közlemény, évkönyv, heti- és napilap, lexikon és kézikönyv minden számát.

  Az ADT+ a 19–20. századi hungarikumok egyik legnagyobb online gyűjteménye, a magyar művelődés-, társadalom- és gazdaságtörténet kiemelten fontos forrása. A gyűjtemény anyaga nagyrészt 20. századi kiadványokból áll össze, de bőségesen találni 19. századi és ritkábban 21. századi szövegeket is.

  A több millió oldalas szövegállomány kétrétegű (karakterfelismert) PDF-fájlokban érhető el. Ennek köszönhetően az ADT teljes szövegű keresést biztosít a teljes dokumentumállományban.

  Keresésnél szűkíthetünk cím, szerző, megjelenés éve, korszak, témakör vagy folyóirat alapján. A keresőfelület lehetőséget biztosít a kifejezések csonkolására és logikai operátorok használatára. A találatok közül egyszerre 25 oldal tölthető le, tehát teljes könyvek, folyóiratszámok egyszeri, gyors letöltését az adatbázis nem engedélyezi.

  [ Bezár ]
  bölcsészettudományi e-folyóirat gyűjtemény, humántudományok, irodalomtudomány
  DE
  Bezár

  Ez a teljes szövegű folyóirat-adatbázis több mint ötszáz kiadványt tartalmaz a következő területekről:

  • Művészet, formatervezés, iparművészet és fotózás
  • Régészet, antropológia és klasszikus tanulmányok
  • Építészet, belsőépítészet és várostervezés
  • Történelem, pszichológia, földrajz és vallás
  • Modern nyelvek és irodalom
  • Zene, színház, film és kulturális tanulmányok

  Jól hasznáható a következő indexek kiegészítésére: ABM, Avery, BHA, BHI, DAAI, Index Islamicus, MLA, Philosopher's  Index és RILM.

  [ Bezár ]