Adatbázisok

Témakör :
Böngészés:
0-9abcdefghijklmnopqrstuvwxyz
Keresés:
irodalomtudomány
Free
Bezár

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA)

Hozzáférés:
a http://www.irodalmiakademia.hu/scripts/DIATxcgi?infile=diat_vm_main_menu.html címen.

Az adatbázis jellege: teljes szöveges és bibliográfiai adatbázis
 

Az adatbázis tartalma: Magyar szépírók digitalizált műveinek listája, művek teljes szövege és bibliográfiai adatai, kapcsolódó szakirodalmi bibliográfia, rövid életrajzok.

Keresési tanácsok:

  • Egyszerű keresés: A mezők tartalmát a listából kell kiválasztani. A több szempontból álló keresésekben a fogalmak éS kapcsolatban állnak egymással, más halmazművelettel az összetett keresésben dolgozhatunk. A címek keresésekor ki kell választani, hogy egy könyv vagy egy mű címét keressük, illetve a teljes címet vagy címtöredéket. A szöveges keresés mezőben nemcsak a szövegben, hanem a művek címében előforduló szavakra is kereshetünk, maximum 4 szóból álló karakterláncot alkotva.

  • Összetett keresés: A keresés feltételeit a megjelenő cédulákra írhatjuk. Minden szempontot külön cédulára kell megfogalmazni, maximum négyet kitöltve. A keresési szempontokat a cédulák egymás mellé helyezésével kombinálhatjuk. A függőlegesen egymás alá helyezett cédulákkal a feltételek együttes teljesülését (éS, illetve NEM), a vizszintesen egymás mellé rakott cédulákkal a feltételek vagylagos teljesülését írhatjuk elő. A nemleges feltételt a kereső űrlap jobb felső sarkában lévő piros ceruzára kattintva jelöljük. Keresni nemcsak a könyvek, művek leíró adataira, illetve szövegére, hanem a mű szerkezeti elemeire (ajánlás, mottó, a mű keletkezésének dátuma stb.) is lehet. Egy nevet vagy egy szót a csonkolás jel nélkül is rövidíthetünk.

  • A letöltési funkció segítségével nemcsak az Interneten, hanem hálózat nélkül, saját számítógépről is lehet olvasni a digitalizált műveket. A letöltéskor a kiválasztott műből vagy művekből egy tömörített fájl készül. Ezt a fájlt a 'Letöltés indítá"sa' ugrópontra kattintva, a böngészőben a "Lemezre menti' ("Save file...") lehetőség kiválasztásával lehet a saját számítógépre másolni. A letöltés után a fájlt a saját számítógépén ki kell csomagolni.

    [ Bezár ]