Adatbázisok

Témakör :
Böngészés:
0-9abcdefghijklmnopqrstuvwxyz
Keresés:
életrajzi adatbázis
DE
Bezár

Magyar Életrajzi Kalauz

Az adatbázis eléréséhez felhasználónév és jelszó szükséges, kérje a könyvtáros segítségét (Intranet-Jelszó adatbázis)!

[ Bezár ]
agrártudományok
Free
Bezár

Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia
 

Hozzáférés: az Országos Mezőgazdasági Könyvtár katalógusában a http://www.omgk.hu/ oldalon Katalógus/Keresés menüpont alatt (MABI tárgyszólista).

Az adatbázis jellege: bibliográfiai adatok

Az adatbázis tartalma: A Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia a hazai mezőgazdaság és a határterületek szakirodalmának teljes áttekintést nyújtó szakirodalmi adatbázisa, amely mintegy 300 folyóirat feldolgozásával készül.
A bibliográfia nyomtatott kötetei 1960-tól (1. évf.) megtalálhatók a DEENK Agrártudományi könyvtárában.
Az adatbázis az ALEPH integrált könyvtári rendszer részeként használható.

Keresési tanácsok:
Többféle keresés indítható el: egyszerű és összetett keresésen kívül lehetőség van arra is, hogy egyszerre több adatbázisban történjen keresés (pl. Mezőgazdasági Könyvek Adatbázis).

Az adatbázis keresési lehetőségei:

 • cím, sorozatcím, cím kezdete, cím szavai

 • szerző

 • tárgyi mezők

 • kiadó

 • Lehetőség van a keresés korlátozására nyelv, kiadási év tól-ig formában, információhordozó (könyv, elektronikus file stb.) alapján.
  A laponként megjelenített találati listán a kiválasztott rekord következő adatai tekinthetők meg: szerző, cím, forrás, tárgyszó, tárgykód.
  Az egyes adatok (szerző, cím, forrás, tárgyszó) mentén az adatbázis tovább böngészhető.
  Részletes tájékoztató az adatbázis használatához a kereső oldalon található.

  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenséhez:  Szabó Ildikó iszabo@lib.unideb.hu 61802
  [ Bezár ]
  könyvészet, könyvtár- és információtudomány, történettudomány
  Free
  Bezár

  Magyar Nemzeti Bibliográfia

  Hozzáférés:  http://mnb.oszk.hu/

  A könyvtári gyűjtőkörbe tartozó hungarikumok a magyar kulturális örökség részét képezik. Weboldalunk közös felületen gyűjti össze a hungarikum fogalma alá tartozó dokumentumokat leíró nemzeti bibliográfiáink közül az eredetileg nyomtatott, de már digitalizált formában interneten is elérhetőket, az adatbázisokat, valamint az e-folyóiratként közreadottakat.

  Hungarikumnak tekintjük azokat a dokumentumokat, amelyek

  • Magyarország mindenkori területén bármely nyelven jelentek meg,
  • Magyarország mindenkori területén kívül magyar nyelven jelentek meg,
  • magyar illetve magyarországi szerzőtől bárhol, bármilyen nyelven jelentek meg,
  • tartalmukban magyar, illetve magyarországi vonatkozásúak.
  [ Bezár ]
  orvostudomány
  Free
  Bezár

  Magyar Orvosi Bibliográfia

  Hozzáférés:
  http://kenezy.lib.unideb.hu - E-könyvtár - Adatbázisok - Magyar Orvosi Bibliográfia vagy a http://mob.gyemszi.hu/simplesearch.jsp linken.

  Az adatbázis jellege: orvostudományi bibliográfia


  Az adatbázis tartalma: a Magyar Orvosi Bibliográfia adatbázisa a magyar egészségügy, társadalomorvostan, orvostudomány, gyógyszerészet és ezek határterületein megjelenő könyvek, időszaki kiadványok, tudományos értekezések, módszertani levelek, kongresszusok, konferenciák 1996 után megjelent anyagát tartalmazza. A bibliográfia nyomtatott füzetei 1957-től tárják fel az említett terület szakirodalmát (megtalálhatók a DEENK Kenézy Életudományi Könyvtárában).

  Keresési tanácsok:

  Egyszerű keresés
  A bibliográfiai tételek között kereshetünk:
  Szerzőre, címre, tárgyszóra, módszertani levélre, folyóiratra vagy MOB füzetszámra kereshetünk

  Összetett keresés
  Egyszerre több kereső kifejezés megadásával történő keresésre szolgál. A megadott kereső kifejezések logikai ÉS kapcsolatban állnak egymással.

  A találati listában az egyes tételekre kattintva az adott tétel részletes leírását tekinthetjük meg, valamint amennyiben a tételhez tartozik összefoglaló, akkor az is ekkor jelenik meg. A találati tételszámok közül maximum 20 találat jelenik meg egyszerre a képernyőn. Lehetőség van a kívánt rekordok kiválasztására, s részletes megjelenítésére ISBD formátumban, címlisták, bibliográfiák készítéséhez.
  A csonkolás minden kereső kifejezés végén automatikus!

  A találati listák egyes tételeinél a kék színnel megjelenő MOB füzetszámra, szerzők nevére, tárgyszavakra vagy folyóiratra kattintva megkapjuk az adott keresési szemponthoz kapcsolódó tételeket.
   

  [ Bezár ]
  magyar folyóiratok tartalomjegyzékének kereshető adatbázisa, multidiszciplináris
  Free
  Bezár

  MATARKA
  (Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékének Kereshető Adatbázisa)


  Hozzáférés: http://www.matarka.hu/ oldalon

  Az adatbázis jellege: bibliográfiai adatok, valamint teljes szöveg a címek mintegy 30 százalékánál

  Az adatbázis tartalma: A szolgáltatás magyar kiadású folyóiratok tartalomjegyzékeire terjed ki általában 5-10 évre visszamenőleg. Évente majd másfél milliónyi használatot regisztrál, a feldolgozott cikkek száma több mint 2 millió, a folyóiratok száma 1700 felett van és a cikkek 30%-nak a teljes szövegéhez hozzá lehet férni.

  Keresési tanácsok:
  Az adatbázis keresési lehetőségei:

 • szerző,
 • további szerző
 • cikk címe - kulcsszavak
 • cikk címe - részlet
 • Keresés megkezdése előtt szűkítések állíthatók be: kiadási év-tól ig formában, 24 szakterületre valamint egyenként folyóiratokra szűkítés is lehetséges. Kérhető az is, hogy csak a teljes szövegekhez elvezető ill. csak az Elektronikus Periodika Archívumban megtalálható cikkek jelenjenek meg. Az adatbázis kereshető címeinek mintegy tíz százalékánál érhető el teljes szöveg. A keresés eredményeként kapott találati lista fájlba menthető vagy nyomtatható.
  Böngészés: szerzői és cím index tanulmányozható a névváltozatok jobb áttekintése végett.
  Folyóiratok: A tartalomjegyzékek folyóirat számonként böngészhetők, az egyes szakterületek folyóiratai leválogathatók.

  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenséhez:  Szabó Ildikó iszabo@lib.unideb.hu 61802
  [ Bezár ]
  matematika, statisztika
  E
  Bezár

  MathSciNet

  Hozzáférés:
  http://www.ams.org/mathscinet/

  Az adatbázis jellege: bibliográfiai adatbázis

  Az adatbázis tartalma: Az American Mathematical Society matematikai adatbázisában több mint 1800 folyóirat 3,2 millió bibliográfiai tételében lehet keresni.


  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenséhez:

  Koltay Klára kkoltay@lib.unideb.hu 61924
  [ Bezár ]
  biológia, orvostudomány
  Free
  Bezár

  MEDLINE

  Hozzáférés:
  korlátlan Internet elérés a http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=PubMed címen.

  Az adatbázis jellege: orvostudomány


  A MEDLINE az amerikai Nemzeti Könyvtár (National Library of Medicine) terméke, az orvostudomány legnagyobb és legtöbbet használt bibliográfiai adatbázisa. Többféle elérési módja közül (Ovid, Ebsco) a legnépszerűbb a PubMed néven ismert, webalapú adatbázis.
  A Medline az élettudományi folyóiratokban megjelenő irodalmat indexelő, nem teljes szövegű adatbázis, de linkek segítségével elérhetővé teszi a cikkeket. Az indexelt folyóiratok száma mintegy 5 000, túlnyomórészt angol nyelvű, a keresést 1950-ig visszamenően lehet végrehajtani.
  A keresés eredményeként folyóiratcikkek bibliográfiai leírását kapjuk. A rekordok alapbeállításban a legfontosabb adatokat (szerző, cím, megjelenési hely, idő) jelenítik meg. A rekordok bal oldalán a jelzések az összefoglalót és a teljes szöveg elérését mutatják.

  Hogyan keressünk a PubMed-ben?

  A keresőkérdést bármilyen kombinációban beírhatjuk, mivel a PubMed automatikus térképezés segítségével hajtja végre a keresést. Először a MeSH (tárgyszó), majd a folyóirat, a kifejezések, végül szerző szerint keres. Ez azt jelenti, hogy ha az első indexben megtalálja, nem folytatja tovább a keresést.

  A renal transplant esetében például megtalálja az ennek megfelelő tárgyszót (kidney transplantation), így a keresést tárgyszóként és kifejezésként fogja keresni: ("kidney transplantation"[MeSH Terms] OR renal transplant[Text Word]). Ha nincs találat, érdemes a keresőkifejezést idézőjelbe tenni, hátha így az indexben megtalálja a kifejezést. Az idézőjel kikapcsolja az automatikus térképezést.

  Keresés folyóiratra:

  A New England Journal of Medicine nevű újságot a PubMed fordításában N Engl J Med-ként találja meg. Az olyan típusú folyóiratok esetében mint például a Cell, miután tárgyszóként és kifejezésként is megtalálja a rendszer, folyóiratként már nem fogja keresni. Ezért folyóiratok keresésére célszerűbb a Journals Database-t használni.

  Keresés szerzőre:

   

  A szerzői keresés beírási módja: vezetéknév és a keresztnév első betűje. A rendszer automatikusan csonkol, azaz akinek második neve is van az M után, azt is kikeresi. Ha pontosan ezt a nevet keresi, vagy ha a névnek olyan jelentése van, amely tárgyszóként vagy kifejezésként is értelmezhető, tegye a nevet idézőjelbe és a név után kapcsos zárójelben a mező rövidítését, azaz: "Kovacs M"[au].

  Keresési stratégia

  Mielőtt hozzáfogna a kereséshez, alakítsa ki a keresési stratégiát, vagyis tervezze meg, mit és hogyan akar keresni. Bontsa fel a kérdést fogalmakra, gondoljon a szinonimákra és gondolja át, hogy akarja-e a keresést valamilyen szempont szerint (év, nyelv, korcsoport stb.) korlátozni (Limits).

  Boole operátorok
  A három operátorral a fogalmak közötti kapcsolatot fejezhetjük ki. AND azokat a rekordokat keresi ki, amelyekben a fogalmak mindegyike szerepel: e-coli AND hamburger OR azokat a rekordokat keresi ki, amelyekben a fogalmak valamelyike szerepel: football OR soccer. Ezt az operátort akkor használjuk, ha hasonló fogalmakat akarunk egybegyűjteni. NOT kizár bizonyos rekordokat: lead poisoning NOT children Használatával vigyázni kell, mert releváns rekordokat is kizárhat.

  Az operátorokat nagybetűkkel (AND, OR, NOT) kell beírni.

  Mit csinálunk a rekordokkal?

  Limits: A keresés korlátozása mezőre (szerző, cím, tárgyszó stb.), a kiadvány típusára (RCT, metaanalízis stb.), korcsoportra, nyelvre, emberre, állatra, nemre (nő, férfi), szakterületre (orvostörténet, fogászat, toxikológia stb.) a kiadás évére.
  Preview/Index: Megmutatja, hány találat lesz a keresőkérdésre, segít a keresőkérdés megfogalmazásában, kombinálásában.
  History: A végrehajtott kereséseket őrzi, a halmazszámok kombinálásával innen is indítható újabb keresés.
  Clipboard: Itt tárolhatjuk ideiglenesen a kiválasztott rekordokat. A rekordok különféle szempontok szerint rendezhetők, menthetők, rendelhetők, elküldhetők. Az itt raktározható rekordok maximuma 500, ha az adatbázist 8 órán át nem használjuk, a vágóasztal tartalma törlődik.
  Details: Itt nézhetjük meg, hogy keresőkérdésünket a PubMed hogyan fordította le, hol és hogyan hajtotta végre a műveletet.
  Display: A rekord formátumát változtatja meg, lehet kérni az összefoglalót vagy az összes mezőt.
  Show: A képernyőn egyszerre látható rekordok számát határozza meg.
  Sort: A rekordok sorrendje állítható be, lehet szerző, folyóirat és kiadási év szerint rendezni.
  Send to: A rekordokat menti (file-ba és vágólapra), meg lehet őket rendelni, vagy elektronikus levelezés útján elküldeni.

  A baloldali sáv:

  Entrez a neve annak a keresőrendszernek, melynek segítségével az adatbázisokban, köztük a PubMed-ben végrehajtjuk a keresést.
  Text Version - a PubMed szöveges változata
  Help/FAQ - Súgó és gyakran feltett kérdések
  Tutorial - oktatóprogram az adatbázis használatához
  New/Noteworthy - az újabb fejlesztésekről ad híradást.

  PUBMED SERVICES

  Journal database - folyóiratok keresésére használjuk, a keresés a folyóirat címe, címrövidítés, ISSN alapján egyaránt végrehajtható. Ha az adott folyóiratban megjelent cikkeket akarja kikeresni, a Search mezőben állítsa vissza a PubMed adatbázist.

  MeSH database - a MeSH (tárgyszó) segítségével egységessé teheti a keresést, hiszen így akkor is megtalálja a keresett irodalmat, ha ugyanazt a fogalmat többféle kifejezéssel jelölték.

  Single Citation Matcher - egy adott cikk keresésére alkalmas, szerző, kiadási év, évfolyam, szám, oldalszám, folyóiratnév, cím, szerző alapján.

  Batch Citation Matcher - egy vagy több cikk keresésére alkalmas megadott formátum szerint.

  Clinical Queries - két szűrő segítségével szűkíthető a keresés.

 • A Clinical queries a klinikummal kapcsolatos cikkek keresésének megkönnyítésére szolgál módszertani szűrők alkalmazásával. Négy kategória közül lehet választani (terápia, diagnózis, etiológia, prognózis), szenzitivitás (több cikk, esetleg nem releváns cikkek is bekerülnek) vagy specificitás (releváns cikkek, de néhány ki is maradhat) szerint.

 • A Sytematic Reviews - ez a szűrő a szisztematikus áttekintésekre (metaanalízis) korlátozza a cikkeket, így szorosan kapcsolódik a Bizonyítékokon Alapuló Orvoslás elveihez és gyakorlatához.

 • LinkOut - a PubMed-ben szerzett információt bővíti külső információkkal (web, teljes szöveg, más adatbázisok, lelőhelyjegyzék stb.).

  Cubby - itt lehet tárolni és előhívni a keresési stratégiát.
   

  [ Bezár ]
  agrártudományok, biológia, filozófia, társadalomtudományok, irodalomtudomány, jogtudomány, kémia, közgazdaságtudomány, matematika, multidiszciplináris, orvostudomány, pszichológia, szociológia, történettudomány, műszaki tudományok
  E
  Bezár

  MERSZ - Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás

  Hozzáférés: http://eisz.mersz.org/

  Az adatbázis tartalma: Az Akadémiai Kiadó elektronikus könyvcsomagjában több mint 150 magyar nyelvű szakirodalom található az agrártudomány, biológia, filozófia, fizika, földtudomány, gazdaságtudomány, jogtudomány, irodalomtudomány, kémia, matematika, műszaki tudományok, nyelvészet, orvostudomány, pszichológia és történelem területeken.

  A könyvek többsége kötelező, vagy ajánlott irodalom az érintett szakon, ezért különösen jól használhatóak a hallgatók számára.

  [ Bezár ]
  irodalomtudomány
  E
  Bezár

  MLA International Bibliography

  Hozzáférés: az adatbázis a DE területéről a http://infotrac.london.galegroup.com/itweb/debre címen a Literature Resource Center linken keresztül érhető el.

  Az adatbázis jellege: bibliográfiai adatok

  Az adatbázis tartalma: a Modern English Association of America adatbázisa, amely az irodalom, a nyelvek, a nyelvészet és a folklór tárgyköréhez kapcsolódó bibliográfiai rekordokat tartalmaz, 1926-tól napjainkig. Közel 4400 folyóirat és sorozat tudományos kutatására nyílik lehetőség, amelyek közül találhatunk teljes szövegűeket is. Az adatbázis vonatkozó monográfiákat, tudományos közleményeket, konferencia-anyagokat is tartalmaz. Az adatbázis mellett online irodalmi enciklopédiát, kronológiát és irodalmi életrajzokat is találhatunk.

  Keresési tanácsok:

  A különböző keresési operációk közül választva kereshetünk (pl.: téma, cím, szerző, bárhol előforduló kulcsszó stb. szerint). A találatokat szűkíthetjük a cikk/könyv nyelve, a dokumentum típusa, illetve a kiadási évek szerint. Az így kapott találati listát tovább szűkíthetjük, ha csak a teljes szövegű cikkeket szeretnénk látni. Az adatbázis tartalmazza még a folyóiratok és a sorozatok címét, pontos elérhetőségét, illetve a kiadói adatokat is.

  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenséhez:


   

  Köpösdi Zsuzsa koposdi@lib.unideb.hu 61916
  [ Bezár ]
  könyvtári katalógus
  Free
  Bezár

  MOKKA-ODR
  (Magyar Országos Közös Katalógus)

  Hozzáférés:
  http://www.mokka.hu/


  Az adatbázis jellege: bibliográfiai információk és lelőhelyadatok

  A MOKKA adatbázisa az Országos Széchényi Könyvtár, a nagy általános gyűjtőkörű egyetemi könyvtárak és országos szakkönyvtárak egyesített katalógusa: összesítve tartalmazza mindazoknak a dokumentumoknak a leírását és lelőhelyét, amely a tagkönyvtárak gépi katalógusaiban már szerepelnek. Az adatbázisban egy online katalógusnál megszokott sokféle szempont szerint (pl. szerző, cím, tárgyszó, kiadó, sorozati cím, lelőhely) lehet keresni.

   

  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenséhez:

   

  Koltay Klára kkoltay@lib.unideb.hu 61924
  [ Bezár ]